Tervetuloa Suomen Itämaisen Seuran vuosikokoukseen maanantaina 7.4.2025 17:30-20:00.
Vuosikokous järjestetään Helsingin yliopiston Päärakennuksella luentosalissa U3029, sisäänkäynti Unionkatu 34, 3.krs, Päärakennuksen vanha puoli.
Pyydämme ilmoittautumaan tämän linkin kautta kahvitarjoilujen arvioimiseksi: https://forms.gle/jBQStbX28gh2FAY48
Vuosikokousta edeltää kaksi esitelmää. Puhujat ovat dosentti Teemu Pauha, otsikolla ”Sateenkaarimuslimien turvalliset ja turvattomat tilat” ja teologian maisteriopiskelija Evgeni Jokiniemi otsikolla ”Uskontoetnografiaa Kapkaupungissa – Kokemuksia queer-muslimien turvallisuuden tunteesta”. Esitelmän kuvaukset liitteenä (SIS vuosikokousmainos 25.pdf)
Tilaisuuden aikataulu:
17:30 Esitelmät (avoin kaikille)
18:30 Vuosikokous
Vuosikokouksen esityslista on liitteenä (SIS esityslista vuosikokous 2025.pdf). Huomioikaa, että Seuran hallitus esittää Seuran nimenmuutosta, josta äänestetään vuosikokouksessa. Tämä edellyttäisi sääntöjen muuttamista vastaamaan uutta nimeä. Mikäli nimi päätetään muuttaa, käsitellään kokouksessa myös sääntöjen päivittäminen.
Seuran puolesta teidät tervetulleeksi toivottaen,
Repekka Uotila
Suomen Itämaisen Seuran sihteeri
Evgeni Jokiniemi: Uskontoetnografiaa Kapkaupungissa – Kokemuksia queer-muslimien turvallisuuden tunteesta
Kuvaus:
Tässä esitelmässä tarkastelen queer-muslimien tilannetta Kapkaupungissa sekä esittelen maisterintutkielmaani, joka käsittelee queer-muslimien turvallisuuden tunnetta. Islam on monimuotoinen vähemmistöuskonto Etelä-Afrikassa, ja queer-identiteetit asettuvat siellä monella tapaa haavoittuvaan asemaan.
Esitelmän aikana jaan kokemuksiani vapaaehtoistyöstäni queer-muslimeja tukevassa organisaatiossa, jossa tein kolme kuukautta kenttätöitä maisterintutkielmaani varten. Kenttätyö mahdollisti useiden haastatteluiden toteuttamisen ja syvemmän ymmärryksen queer-muslimien kokemista haasteista.
Keskittymällä vähemmistöidentiteettien asemaan islamin sisällä pyrin lisäämään ymmärrystä queer-muslimien jokapäiväisistä huolista ja kamppailuista. Turvallisuuden tunteen rakentumisen tarkastelu vähemmistöidentiteettien ja uskonnon näkökulmasta mahdollistaa inklusiivisemman ja kaikille turvallisemman yhteiskunnan rakentamisen.
Teemu Pauha: Sateenkaarimuslimien turvalliset ja turvattomat tilat
Tutkimukset osoittavat, että useampi kuin joka toinen suomalainen suhtautuu islamiin ainakin jossain määrin kielteisesti, ja islam-vastaiset asenteet ovat näin jopa poikkeuksellisen yleisiä Suomessa. Moskeijat ja islamilaiset yhdyskunnat tarjoavat turvallisia tiloja niille, jotka kohtaavat epäluuloja ja suoranaista syrjintää muslimiutensa vuoksi. Moskeijat eivät kuitenkaan ole turvallisia tiloja kaikille; homo- ja transfobia ovat yleisiä diasporisissa muslimiyhteisöissä, ja tutkimusten mukaan moskeijoissa aktiivisimmat muslimit myös suhtautuvat kielteisemmin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuin muut. Turvattomuuden kokemukset vieraannuttavat sateenkaarimuslimeita vakiintuneista uskonnollisista yhdyskunnista. Moni jättää uskonnon kokonaan, mutta osa löytää turvallisemman uskonnollisen tilan esimerkiksi internetistä tai sateenkaari-inklusiivisista muslimiyhteisöistä.