Kaikki tapahtumat

Sata vuotta Suomen ja Itämaiden suhteita - Seuran satavuotisjuhlaseminaari

Tervetuloa Suomen Itämaisen Seuran 100-vuotisjuhlaseminaariin!

Suomen Itämainen Seura (Finska Orientsällskapet) (SIS) on perustettu joulukuussa 1917 edistämään itämaiden kulttuurien tutkimusta ja tuntemusta Suomessa. Seura juhlii satavuotista taivaltaan yleisölle avoimen, kaksiosaisen juhlaseminaarin muodossa torstaina 30.11.2017.

Seminaarin akateeminen osuus klo 10–13 Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6) pohtii sitä, miten nk. “Itämaat” ovat näkyneet Suomessa. Miten niitä on tutkittu, ja miten tutkimus on vaikuttanut vallitseviin käsityksiin Aasiasta, Afrikasta ja Lähi-idästä. Illan osuudessa klo 17–19 Tiedekulmassa esitellään, miten Itämaat ovat näkyneet ja näkyvät Suomessa erityisesti kulttuurin kentällä. Illan mittaan kuljetaan Itä-Aasiasta Intian ja Lähi-idän kautta Suomeen.

Aamupäivä
10–13 Tieteiden talolla (sali 404), Kirkkokatu 6, Helsinki

10.00 dosentti Saana Svärd kertoo Suomen Itämaisen Seuran historiasta
10.15 professori Hannu Juusola: “Keskustelu, jota ei ollut: Orientalismi Suomessa”
Professori Juusola pohtii orientalismikritiikin vähäisyyttä Suomessa ja suomalaisen orientalismin luonnetta erityisesti Lähi-idän perspektiivistä.
Kahvitauko 11.00–11.30
11.30 professori Elina Oinas: Westermarckin divaanilta suomalaisiin ripulimatkaajiin: suomalaisen Afrikka-tutkimuksen rikas kirjo
12.15–13 dosentti Seija Jalagin: Nousevan auringon valo Suomessa: Japani eksotiikkana ja työmaana

Ilta
17–19 Tiedekulman Lounge, Yliopistonkatu 4, Helsinki

17.00 FM Annika Vellonen: Itä-Aasian matkailun trendit ennen ja nyt – miten suomalainen turisti ja kohteet ovat muuttuneet?
70-luvulla suomalainen matkusti ensimmäisten joukossa maailmalle avautuneeseen Kiinaan ihmettelemään merkkikoukeroita ja palatsiaarteita, mutta nykypäivän matkaaja vaatii Japanissa teeseremonian salojen avaamista ja haluaa oppia Etelä-Koreassa muutakin kuin niemimaan sotaisan historian.

17.30 FM Matti Rautaniemi: Jooga Suomessa

18.15 dosentti Olli Löytty: Irakilainen alibaba ryövää Franz Kafkan – eli Hassan Blasim ja muita itämaisia vieraita Suomen kirjallisuudessa